Dank je wel voor de heerlijke zanglessen!

Zanglessen

Heb jij er wel eens over gedacht om zanglessen te nemen? 

  • Hoe gaan zanglessen in zijn werk?
  • Wat leer je bij een gediplomeerde zangdocent?
  • Hoe verbeter je jouw zangkwaliteiten?
  • Wat is het effect van ademhalingsoefeningen en stemoefeningen?

Marlies, een enthousiaste cursist van Theaterschool Noord-Holland, vertelt waarom de zangworkshops bij zangpedagoge Marika Lansen zo geweldig zijn:

Zingen? Wie had dat ooit gedacht.

Als 7-8 jarig meisje ben ik bij kinderkoor de Waagzangertjes gaan zingen die toen werd opgericht door Ellen van de Akker. Het was ontzettend leuk, maar toch stopte ik toen ik 12 was en ben gaan dansen.

Tot een jaar of 2 terug, toen ik door dit oud-koor werd gevraagd om mee te doen aan een afscheidsconcert voor “tante Ellen”, omdat de Waagzangertjes definitief voorbij was.
Natuurlijk meldde ik me aan.

Omdat ik een hele lage stem heb zong ik vroeger altijd al de jongens partijen, dus ook nu werd ik in die groep ingedeeld. Voor het optreden, ja het werd een heus concert in de Vest, was ik behoorlijk onzeker en vroeg aan Marika Lansen, ook een koorlid van toen, of ik van haar wat zanglessen kon krijgen om zo toch wat sterker in de schoenen te komen staan.

En zo begon het ….. Ademhalingsoefeningen, stemoefeningen, stukjes zingen, maar er werd ook gelet op de houding. Stapje voor stapje vooruit.

Ik kreeg echt plezier in de zanglessen.

Zanglessen - Marlies tijdens zangles

Marlies tijdens zangles

De Waagzangertjes hebben we inmiddels achter ons gelaten, maar ik had zo’n plezier in het zingen, vooral de lessen bij Marika, dat ik er graag mee door wilde gaan. Mijn houding werd beter, mijn stem en keel voelde beter aan en ja, ook het zingen ging vooruit.

Toen ik begon met de lessen moest ik echt alles een octaaf lager zingen, het mannenregister dus.
Na Ieder lesblok sloot Marika af met een minioptreden voor familie en vrienden. Daar moest ik volgens haar ook aan mee doen. DOODENG, maar ik heb het gedaan.
Na het 2e lesblok weer een minioptreden en vanuit het publiek kwamen reacties van wie mij de eerste keer hadden gehoord. Die 1e keer was goed zeiden ze maar ze waren verbaasd hoe ik ten opzichte van toen gegroeid was en vooruit gegaan met mijn zangprestaties.

Inmiddels is Theaterschool Noord-Holland een feit, een droom van Marika die is uitgekomen, en worden er workshops en zanglessen gegeven op een eigen locatie in Oudorp NH.

Nog steeds ga ik met veel plezier naar de zanglessen en doe mee aan workshops die Marika Lansen en Theaterschool Noord-Holland organiseren. Workshops die leerzaam zijn qua zang, houding, waar nodig beweging en spel, maar zéker ook voor het zelfvertrouwen. Het is leuk, gezellig en ook nog eens leerzaam.

Zanglessen - Zangbegeleiding door Marika Lansen bij de Theaterschool

Zangbegeleiding door Marika Lansen bij de Theaterschool

Ik kan nu zelfs een octaaf hoger zingen.

Vroeger werd ik vaak gepest om mijn lage bromstem, door het zingen is mijn stem met grote sprongen vooruit gegaan en mijn zelfvertrouwen wat dat betreft gegroeid. Dankzij de zanglessen is mijn stem zelfs zo verbeterd dat ik nu een octaaf hoger kan zingen.

Een hele leuke bijkomstigheid is dat ik een 2 maanden terug op een 2-wekelijks terugkerende dansavond door het vaste trio werd gevraagd om een lied, waarvan zij hadden gehoord dat ik dat voor een workshop van de Theaterschool aan het oefenen was, samen met hen te zingen. Ze kregen me zo gek om het te doen en waar het als een geintje begon (dacht echt dat het eenmalig zou zijn), waren ze blijkbaar zo onder de indruk dat ze me hebben gevraagd om liedjes voor te bereiden en vaker met ze mee te zingen. Dus de stoute schoenen aangetrokken en we gaan er voor.

Marika, dank je wel voor de heerlijke zanglessen, de ontzettend leuke workshops en je gigantische ondersteuning bij de voorbereiding voor mijn eigen projectje(s). Wie had gedacht dat ik zo ver zou komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *